4043 ervaringen online

Arke Fly/Tui

geschreven door

Cancun

Amsterdam

Vertrek naar Cancun vanaf Schiphol 20 Oktober 2010:

Wij waren om 9.10 uur aanwezig op de luchthaven Schiphol voor aanvang van onze vakantie naar Playa del Carmen in Mexico, vooraf hadden wij comfort class geboekt om deze lange vlucht zo comfortabel mogelijk door te komen.
In uw beschrijvingen staat dat er voor passagiers die reizen met star of comfort class een aparte incheckbalie aanwezig is om wachttijden te verkorten als extra service, bij aankomst bleek helaas dat alle reizigers dwars door elkaar stonden waardoor de wachttijden behoorlijk opliepen.

Tijdens het lange wachten ontstond er een gerucht dat de reizigers die star class hadden geboekt gedowngrade werden naar comfort class en sommige reizigers vanuit comfort class werden gedowngrade naar economy class. De reden hiervoor was dat het geplande toestel met technische problemen kampte en werd vervangen door een ander type toestel van Jetair TUI België.
Hierdoor ontstonden er behoorlijke discussies aan de incheckbalie waardoor de irritatie van de reizigers in de wachtrij behoorlijk hoog opliepen.
Uiteindelijk stonden wij rond 10.20 uur aan de incheckbalie en na redelijk veel discussie werden wij gelukkig wel in de comfort class geplaatst.
Op onze instapkaarten stond vermeld dat wij moesten boarden om 11.05 uur in Gate D12 en na het passeren van de douane hadden wij nog exact 15 minuten om eventuele tax free inkopen te doen en de gewenste Gate te bereiken aangezien de vlucht om 11.45 uur zou vertrekken.
Wij waren om 11.05 uur bij Gate D12 maar konden pas om 11.30 uur aan boord van het vliegtuig en eenmaal aan boord bleek dat er wederom een technisch mankement was geconstateerd aan het toestel, waardoor wij genoodzaakt waren om 2,5 uur te blijven zitten in het vliegtuig zonder verdere informatie of verzorging van uw personeel.
Uiteindelijk zijn wij vertrokken rond 14.00 uur en werden wij voorzien van een gevulde koek en een bakje jus d'orange voor het geleden ongemak door uw Franstalige niet al te vrolijke personeel van Jetair, welke gedurende gehele vlucht in mijn ogen een chagrijnige en onprofessionele houding toonde naar de passagiers.
Want passagiers die vanuit comfort class in economy class waren geplaatst werden gemaand te gaan zitten of anders werden zij uit het toestel verwijderd, dit werd erg "correct" overgebracht door uw personeel.

Ons verblijf in Playa del Carmen in de tussenliggende periode tot aan het vertrek met Arkefly was verder helemaal niets op aan te merken.


Vertrek naar Amsterdam vanuit Cancun 03-11-2010:

Wij werden rond 14.00 uur opgehaald vanuit ons hotel in Playa del Carmen en werden in een rit van ruim een uur naar het vliegveld van Cancun gereden.
In de bus kregen wij te horen dat wij gingen vertrekken met het originele toestel van Arkefly wat in eerste instantie in Schiphol was vervangen wegens technische mankementen en mensen die vooraf hadden gereserveerd hun stoelen gewoon kregen toegewezen, de resterende stoelen waren al vooraf door Arke ingedeeld en er werd aangegeven dat mensen aan de incheckbalie geen wijzigingen konden doorvoeren.

Vertrek van vlucht OR 334 stond gepland om 17.55 uur lokale tijd, na het passeren van de douane konden wij uiteindelijk pas boarden rond 18.00 uur en werd de terugvlucht aangevangen.
Rond 18.45 uur stond het vliegtuig op de startbaan en hier werd al snel duidelijk dat er wederom iets mis was met het toestel aangezien er een motor niet wilde starten wat uiteindelijk ook door de gezagvoerder werd bevestigd. In eerste instantie werd er getracht het mankement ter plaatse te verhelpen aangezien men er vanuit ging dat het om een klepje van de luchtleiding ging die nodig was om de motor te starten.
Na een uur werd duidelijk dat het ging om de startmotor en dat deze onderdelen niet aanwezig waren en alle passagiers van boord moesten en ondergebracht zouden worden in hotels, vertraging zou naar alle waarschijnlijkheid minimaal 12 uur gaan duren.
De gezagvoerder gaf aan dat het onderdeel vanuit Miami overgevlogen moest worden maar naar alle waarschijnlijkheid na arriveren binnen een uur gemonteerd kon zijn.
Rond 20.00 uur moesten wij allemaal van boord en werden wij gedumpt op de luchthaven en gingen er mensen druk aan de gang met van alles, met name de passagiers vanuit Cuba moesten met spoed voorzien worden van een visum aangezien zij deze niet hadden voor toegang tot Mexico, wat behoorlijk wat tijd in beslag nam. Op de foto (bijlage 2) werd de vertraging op de luchthaven al geschat op 18 uur.
(Tevens blijkt uit deze foto dat er een zelfde toestel van Thomson travel van TUI met gelijksoortige problemen voor dezelfde periode aan de grond bleef!!.)
Rond 22.00 uur waren alle oude visums voor de reizigers vanuit Mexico ook weer uitgezocht en werden wij allemaal verzocht om terug te gaan naar de kofferband om al onze koffers weer af te halen.
Al deze tijd hebben wij van de reisleiding geen verdere informatie of andere voorzieningen zoals drinken of eten gehad. Nadat wij door de douane waren werden wij met alle passagiers naar bussen geleid en vervoerd naar een RIU hotel in Cancun.


Bij aankomst in het RIU hotel rond 22.40 uur werden we verzocht door de plaatselijke reisleiding om niet gelijk in te checken maar eerst na een restaurant te gaan, wij konden nog een half uur gebruik maken van een restaurant in het complex om even wat te eten, dit hield in dat bijna 350 mensen op een buffet afliepen en probeerde eten te krijgen.
Na provisorisch wat te eten te hebben gehad gingen wij in de rij om in te checken rond 23.30 uur, hier kregen wij tevens van de reisleiding te horen dat iedereen de volgende ochtend om 07.00 uur met bagage in de lobby moest staan omdat we waarschijnlijk snel zouden vertrekken, wij hebben aansluitend aan de receptie gevraagd om ons om 06.00 uur te wekken om zo op tijd klaar te kunnen staan.
De kamer die wij kregen toegewezen waren duidelijk al langere tijd niet gebruikt, ook kon deze kamer niet afgesloten worden.
Onder vieze vochtige lakens maar 3,5 uur wat kunnen slapen, aangezien er die verdere avond nergens meer iets te drinken verkregen kon worden in het hotel.
Verder mochten de reizigers volgens de reisleiding op kosten van Arke twee telefoontjes plegen van 3 minuten naar Nederland om familie op de hoogte te stellen van deze belachelijke situatie, maar na navraag bleek dat alles vooraf betaald moest worden en achteraf maar verhaald moest worden bij Arke!!
Uiteindelijk hebben wij diverse mobiele kosten gemaakt op eigen rekening om familie verder te informeren.

Vertrekdag 04 november vanuit Cancun naar Amsterdam:

Rond 06.55 uur waren wij verzameld in de lobby voor verdere info omtrent ons uiteindelijke vertrek naar Nederland, zoals u hopelijk kunt begrijpen waren we ondertussen al behoorlijk vermoeid.
Hier werden wij door Dhr. Van 't Geloof van de plaatselijke reisleiding van TUI op de hoogte gesteld dat wij helaas pas om 11.45 uur moesten uitchecken en dat wij om 12.00 uur op de bus werden gezet naar het vliegveld voor vertrek. ( zie bijlage 2 waar aangegeven wordt wat er volgens de reisleiding de planning was.)
Aansluitend hebben alle reizigers zoals het avondeten daarvoor met 350 man getracht even een ontbijt te nuttigen en daarna de tijd doorgebracht in kleding die niet geschikt was voor het klimaat waarin wij verbleven.
In de daaropvolgende periode moesten wij perse om 11.45 uur uitchecken maar werd wel duidelijk dat wij niet gingen vertrekken, aansluitend werd verteld dat niemand meer gebruik mocht maken van de faciliteiten van het hotel totdat we gingen vertrekken, dit zou hopelijk rond 13.00 uur gaan gebeuren.
Uiteindelijk werd rond 12.45 uur duidelijk dat dit wederom niet ging lukken na allerlei wazige redenen van de reisleiding, en mochten wij bij godgratie nog een half uur gebruik maken van de lunch faciliteiten van het hotel, dit ging uiteraard weer als de keren daarvoor.
Na de provisorische lunch werd er gemeld dat wij met spoed om 14.00 uur het hotel moesten verlaten en met de bussen naar het vliegveld werden gebracht want het vliegtuig was gereed en zou om 16.30 uur vertrekken.

Om 14.30 uur waren wij op het vliegveld van Cancun en werden wij na het wederom passeren van de douane gedropt bij Gate B17. hier hebben wij tot aan 17.00 uur gewacht zonder verdere informatie waarna erop de borden werd aangegeven dat we naar Gate A5 moesten gaan voor vertrek, hier kwamen wij de Engelse toeristen van de gestrande TUI vlucht wederom tegen van de dag daarvoor en werden de ervaringen uitgewisseld.
Bij de Gate werd het erg onrustig aangezien er nog steeds geen toestel klaar stond voor boarding.
Om 17.30 uur verdwenen plotseling alle gegevens van de vlucht en was de puinhoop compleet, mensen wilde duidelijkheid hebben over de situatie en benaderde de mensen van de balie met het dringende verzoek een crewlid van het vliegtuig op te roepen om helderheid te bieden in de situatie, hierop is geen gehoor gegeven.
Uiteindelijk zijn wij 18.15 uur aan boord gegaan van het vliegtuig en zijn wij rond 18.50 uur lokale tijd vertrokken naar Nederland.
Tijdens de start werd een summier excuses aangeboden namens Arkefly en voor de rest helemaal niets, tijdens de vlucht hebben wij een maaltijd kunnen nuttigen en voor de rest was alles gecanceld om de reden van turbulentie.
Aankomst in Nederland was 10.45 lokale tijd en was deze horror reis na een vertraging van 24 uur en 54 minuten door technische mankementen van uw vloot eindelijk ten einde.
Bij aankomst op Schiphol kregen wij van uw personeel een verklaring (zie bijlage 3) dat wij de eventuele aansprakelijkheid en mogelijke vergoedingen maar bij de reisverzekering moeten verhalen.

Heb net dus een aangetekende brief naar TUI Nederland verstuurd om de door het Europese Hof van Justitie vastgestelde vergoeding te claimen.

Dit was een keer Arke Fly/ TUI maar ook de laatste keer.