4043 ervaringen online

72 uur later thuis

geschreven door

Curacao

Amsterdam

Voor mijn werk ga ik ongeveer 2 keer per jaar naar Curacao. Voorheen vloog ik altijd met ArkeFly, maar in 2007 heb ik daar 2x slechte ervaringen mee gehad mbt vertragingen (ruim 1 dag), en sindsdien vloog ik met Martinair. Ook daar na 2x een slechte ervaring mee gehad en daarop besloten mijn baas maar wat meer euro's te laten betalen om met de KLM te kunnen vliegen.

Op 4 juli zou ik terugvliegen vanaf Curacao naar Amsterdam. Vliegtuig was redelijk op tijd vertrokken. Echter een uurtje na vertrek werd er omgeroepen "Purser to Cockpit".. Dat beloofd weinig goeds. Vervolgens begon het personeel een beetje zenuwachtig heen en weer te lopen en druk dingen op te ruimen en op te bergen.

En inderdaad, weinig goeds is het geval. Er wordt gezegd vanuit de cockpit dat er problemen in een hulpmotor zijn gesignaleerd en dat we een voorzorgslanding gaan maken op Puerto Rico, San Juan. Echter de voorzorgslanding werd een noodlanding. Duidelijke uitleg van de crew over de nooduitgangen en daarna werd direct de daling ingezet. Tijdens de landing moesten we de noodhouding aannemen en er werd omgeroepen "Brace Brace Brace for impact"
Uiteindelijk wel veilig geland op de luchthaven van San Jose. Na ongeveer een half uur stilgestaan te hebben op het einde van de baan taxieeden we naar het luchthavengebouw. Daar mocht ongeveer 200 man van boord naar een geairconditioneerde ruimte, de temperatuur was door het uitvallen van de hulpmotor al aardig opgelopen. Ik had besloten in de kist te blijven. Informatievoorziening was zeer slecht en we wisten maar niks wat er verder zou gaan gebeuren. Na 5 uur kwam er verlossend antwoord, er was niks aan de hand en we konden weer vertrekken. Echter door de arbeidstijden wet kon er niet gevlogen worden naar Amsterdam en werd er besloten terug te vliegen naar Curacao, omdat het vinden van slaap accommodatie voor ruim 400 man daar makkelijker is als op San Jose. Rond 7 uur in de ochtend geland op de luchthaven van Curacao, en na het verkrijgen van mijn bagage was ik rond 10uur in de ochtend aangekomen in ons over(dag)nachtinghotel. De situatie op de luchthaven van Willemstad zal ik jullie maar besparen, maar ik heb werkelijk moeten vechten voor een plaats in een hotel.

Om 1800 uur moesten we weer op de luchthaven zijn en zou de vlucht alsnog vertrekken, de verplichte rusttijd voor de crew was toen alweer verstreken. Echter aangekomen op de luchthaven bleek de vlucht wederom gecancelled en 24 uur uitgesteld. Ondertussen was de vertraging dus al opgelopen tot bijna 48 uur. Geen uitleg, geen KLM crew, we konden ozne koffer weer pakken en terug naar het hotel waar we vandaan kwamen. Toen de 6e juli (48 uur na de oorspronkelijke vertrektijd) wederom naar de luchthaven, en de vlucht wederom gecancelled. Weer hetzelfde verhaal, weer met al je ingepakte koffers terug naar het hotel, de voorraad schone kleren was ondertussen ook al op dus uit armoede daar ter plaatse maar wat nieuwe kleren gekocht. Informatievoorziening wederom nada niente. Niemand van de KLM aanwezig. Overboeken was onmogelijk. Ondertussen ArkeFly en Martinair beiden al meerdere keren voorbij zien komen en op tijd zien vertrekken, had ik dan toch maar voor hen gekozen in plaats van mijn dure KLM tickets. De vertraging nu was ondertussen al groter dan de 4 grote vertragingen die ik met ArkeFly en Martinair tezamen heb gehad. Uiteindelijk ben ik op 7 juli in de avond met een ander toestel naar huis gevlogen en kwam ik ruim 72 uur na geplande aankomsttijd op Schiphol aan. Dit was voor mij de laatste keer KLM. Volgende keer ga ik wel weer gewoon met een goedkoper ticket met Martinair of met ArkeFly

Wel een Compliment aan de proffesionaliteit van de crew tijdens de noodlanding.